Naar de hoofdinhoud
Wat is het netto voordeel?
Laura Van den Bossche avatar
Geschreven door Laura Van den Bossche
Meer dan een week geleden bijgewerkt

💡 Voordeel versus cash in de Payflip tool

Het voordeel versus cash in de tool duidt aan hoeveel je netto meer overhoudt van je 13e maand door een bepaalde keuze te maken in je cafetariaplan. Voor een fietslease vloeit dit voordeel voort uit het feit dat er hierop geen sociale bijdragen noch belastingen betaald moeten worden.

Voorbeeld👇

Je ruilt binnen het cafetariaplan jouw dertiende maand in voor een (elektrische) fiets met catalogusprijs van €1.000. Het netto voordeel van deze omruiling ten opzichte van de uitbetaling van de eindejaarspremie in cash bedraagt meer dan 700!

Als jouw werkgever deze €1.000 aan je zou uitkeren als cash, zou de werkgever immers eerst een RSZ-werkgeversbijdrage van ongeveer 28% moeten betalen. Je brutoloon (hetgeen overblijft na aftrek van de werkgeversbijdrage) zou dus €720 zijn. Op deze €720 moet ook jij een RSZ-solidariteitsbijdrage van 13,07% afdragen. Zo krijg je dus een ‘belastbaar loon’ van €626. Op dit bedrag moet je dan nog eens belastingen op betalen (jouw werkgever zal bedrijfsvoorheffing inhouden op jouw brutoloon). Deze bedrijfsvoorheffing is voor een dertiende maand aan de hoge kant (53,5%). Dit betekent dat er van de initiële som van €1000 ongeveer €300 overblijft.

Je zal het volledige budget van €1.000 kunnen uitbesteden aan jouw (elektrische) fiets, waardoor de keuze voor een fiets een fiscaal neutrale operatie is (€1.000 besteden is €1.000 krijgen).

💡 Netto impact op jouw eindejaarspremie

Aangezien er in het kader van een fietslease geen sociale bijdragen noch belastingen verschuldigd zijn, is jouw budget impact - in hogervermeld voordeel - €1.000.

Dit bedrag zal van jouw eindejaarspremie worden afgetrokken om jouw netto-eindejaarspremie te berekenen.

Voorbeeld👇

Je hebt voor het kalenderjaar 2022 recht op een eindejaarspremie van €1.500. Op het einde van het kalenderjaar rest jou nog een bruto-bedrag van €500 over (€1.500 - €1.000). Na aftrek van sociale bijdragen en belastingen, zal er ongeveer een netto-bedrag van €200 overblijven.

Was dit een antwoord op uw vraag?