Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesIk ben een werknemerBudgetten 💰Eindejaarspremie
Hoe wordt mijn eindejaarspremie budget bepaald?
Hoe wordt mijn eindejaarspremie budget bepaald?
Laura Van den Bossche avatar
Geschreven door Laura Van den Bossche
Meer dan een week geleden bijgewerkt


Het budget in je cafetariaplan komt voort uit je eindejaarspremie ('dertiende maand'). Dit is een extra maandloon dat je krijgt op het einde van elk jaar. Het recht op deze dertiende maand bouw je evenredig op gedurende het jaar. Zo heb je in januari 1/12e van je dertiende maand verdiend, in februari 2/12e, tot je in december 12/12e van je dertiende maand hebt verdiend.

Deze eindejaarspremie wordt echter zodanig hoog belast, dat er minder dan de helft van overblijft. Daarom is het interessant om het op te nemen als budget in jouw cafetariaplan.

Budget = werkgeverskost eindejaarspremie

Je budget is gelijk aan de kost voor de werkgever van je eindejaarspremie.

Dit is je bruto maandloon vermenigvuldigd met het percentage patronale bijdragen (± 28%).

Dit bedrag, de werkgeverskost van je eindejaarspremie, wordt nu dus volledig voor jou ter beschikking gesteld om te spenderen in de tool.


Meer weten over brutoloon, nettoloon en werkgeverskost? Klik hier.

1. Waarom is mijn budget groter dan mijn brutoloon?

Zoals hierboven aangegeven bestaat je budget uit de kostprijs van de werkgever voor jouw eindejaarspremie. Je werkgever dient immers een percentage van ± 28% te betalen als sociale bijdrage bovenop jouw loon.

2. Waarom is mijn budget kleiner dan mijn brutoloon?

Wanneer het cafetariaplan betrekking heeft op een onvolledig kalenderjaar wordt het eindejaarspremie budget geprorateerd overeenkomstig het aantal maanden van het kalenderjaar die nog niet volledig zijn verstreken.

Was dit een antwoord op uw vraag?