Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesIk ben een werknemerVoordelen 🌈Basics
Wat is de impact van een keuze in de Payflip tool op mijn sociale rechten en belastingen?
Wat is de impact van een keuze in de Payflip tool op mijn sociale rechten en belastingen?
Laura Van den Bossche avatar
Geschreven door Laura Van den Bossche
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Sociale rechten

De eindejaarspremie inzetten voor voordelen (terugbetaling individueel pensioensparen, IT, fiets, ziekteverzekering) heeft een invloed op de opbouw van jouw sociale rechten. Deze houden immers allemaal (behalve IT) een vrijstelling in voor de werknemer om 13,07% RSZ-bijdragen te betalen (bijdrage op loon).

Deze bijdrage van 13,07% bestaat uit 7,5% voor de ‘pot pensioen’, 4,70% voor de ‘pot’ ziekte en invaliditeit’ en 0,87% voor de ‘pot werkloosheid’. Elke ‘pot’ kent zijn plafonds. Dit zijn maximumbedragen waarbovenop geen rechten meer opgebouwd worden. Voor pensioenen is dat bij een brutoloon van zo’n EUR 5 000 per maand, voor ziekte en invaliditeit is dat ongeveer EUR 3 700 per maand en voor werkloosheid is dat ongeveer EUR 2 700 per maand.

Het is aan jou als werknemer om in te schatten of het financieel voordeel dat je doet met één of meerdere keuzes te maken in het plan, dit (minimale) verlies aan de opbouw van rechten waard is.

🤓 Voor de volledigheid:

de keuze voor vakantiedagen laten de opbouw van sociale rechten onverlet (omdat het loon wordt doorbetaald, met alle inhoudingen vandien).

aan de opbouw van vakantiegeld wordt niet geraakt, daar de eindejaarspremie niet behoort tot de basis voor berekening van het vakantiegeld.

Inkomstenbelasting

De eindejaarspremie wordt aan de hoge kant belast.

Rekenvoorbeeld: je hebt recht op een bruto-eindejaarspremie (inclusief werkgeverskost) van €1.000. Wat met de belastingen?👇

  • jouw werkgever betaalt op dat bedrag een RSZ-werkgeversbijdrage van ongeveer 28%. Je brutoloon is dan €720.

  • op jouw brutoloon, moet jij als werknemer een RSZ-solidariteitsbijdrage van 13,07% afdragen. Jouw 'belastbaar loon' is dus ongeveer €626.

  • op dit bedrag betaal je immers belastingen, die door jouw werkgever op jouw loon worden ingehouden (= bedrijfsvoorheffing). Deze bedrijfsvoorheffing is voor een eindejaarspremie aan de hoge kant (53,5%). Dit betekent dat er van de initiële som van €1000 ongeveer minder dan €300 overblijft.

Door fiscaal interessante keuzes te maken in het cafetariaplan, zal je in zekere mate minder inkomstenbelastingen betalen doordat je met éénzelfde budget recht hebt op één of meerdere voordelen in het cafetariaplan. Deze voordelen brengen jou immers meer op dan de loutere uitbetaling van jouw eindejaarspremie ✨

Was dit een antwoord op uw vraag?