Alle collectiesIk ben een werknemerBudgetten 💰Basics
Wat zijn de nadelen van een cafetariaplan?
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Opbouw sociale rechten

Zoals vele extralegale voordelen (denk maar aan de geliefde bedrijfswagen) zorgen de meeste keuzes in het cafetariaplan dat je minder sociale zekerheidsbijdragen dient te betalen. Je wisselt immers een deel van jouw brutoloon waarop sociale bijdragen dienen betaald te worden om voor (in de meeste gevallen) RSZ-vrije voordelen. Met de sociale bijdragen op jouw klassieke loon bouw je nochtans wel pensioenrechten en rechten qua ziekte- en werkloosheidsuitkering op.

Financieel voordelige keuzes in het cafetariaplan hebben dus wel degelijk een negatief effect op de opbouw van je sociale rechten, al is dat meestal eerder minimaal. Waarom minimaal? Boven een bepaald (bescheiden) bruto bedrag worden er immers toch geen sociale rechten meer opgebouwd (bv. voor de opbouw van werkloosheidsuitkeringen is dit plafond ongeveer €2.700). Zolang het bruto maandloon dus niet onder het plafond uitkomt, is er geen impact.

Geen onmiddellijke eigendom van de voordelen

De voordelen die je kiest in een cafetariaplan worden niet meteen jouw eigendom. Een cafetariaplan is vaak interessant net omdat de voordelen (zoals een smartphone, fiets of laptop) een tijdlang de eigendom blijven van de werkgever.

Hoe werkt dit dan precies? Stel, je kiest een smartphone ter waarde van €500 in het cafetariaplan. Je werkgever gaat deze aankopen op de naam van het bedrijf, en vervolgens afschrijven over een periode van 2 jaar. Dit betekent dat, wanneer je voor de smartphone kiest, je deze eigenlijk van je werkgever zal ‘huren’ voor een periode van 2 jaar. Wanneer de periode van 2 jaar afloopt, kan je dan vervolgens de smartphone definitief kopen van je werkgever voor een percentage (minimum 20%) van de oorspronkelijke aanschaffingswaarde.